NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE, TÜRKİYE CANIM FEDA SANA,  www.smsenerji.de.to ve  www.bilgeadam.de.to Sitesi BilgeAdam Sunar..

Sabah Namazının Sünneti ile Hadis-i Şerif:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.” (Müslim, Müsâfirîn 96)

Sabah Namazının 2 Rekat Sünnetinin Kılınışı

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke‘yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Öğle namazı nasıl kılınır? Öğle namazının kılınışı…

Öğle namazının ilk dört rekât sünnetinin önceki iki rekâtı, tam olarak sabah namazının iki rekât sünneti gibi kılınır. Ancak burada; “Bugünkü öğle namazının sünnetine” diyerek niyet edilir ve bunda ikinci rekâttan sonraki oturuş, son oturuş değil, ilk oturuş olduğundan bu oturuşta yalnız “Tehıyyât” okunur, sonra “Allahuekber” diyerek üçüncü rekata kalkılır, Sübhâneke okunmaksızın, yalnız Besmele ile Fâtiha ve bir miktar daha Kur’an okunarak, yine yukarıda belirtildiği şekilde rükû ve secdelere gidilir, bundan sonra dördüncü rekât için “Allahuekber” denilerek ayağa kalkılır, bunda da yalnız Besmele ile Fâtiha ve bir miktar Kur’an okunarak, yine belirtildiği şekilde rükû ve secdelere varılır, bundan sonra oturulur ki, bu son oturuştur. Bunda “Tehıyyât” ile “salli-bârik” ve “Rabbenâ âtinâ…” duaları sonuna kadar okunup iki tarafa selâm verilir. Böylece bu dört rekât sünnet kılınmış olur.

Öğle namazının dört rekât farzı ise şöyle kılınır: Sünnetten sonra, namaza aykırı bir şey ile uğraşmadan ayağa kalkılır, kâmet getirilir. “Bugünkü öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir ve eller yukarıya kaldırılıp “Allahueekber” diyerek tekbir alınır, ilk iki rekâtı, sabah namazının iki rekât farzı gibi kılınır. Ancak bu iki rekâttan sonraki oturuş, ilk oturuş olduğundan, bunda yalnız “Tehıyyât” okunur, bundan sonra “Allahuekber” denilerek üçüncü rekâta kalkılır, yalnız Besmele ile Fâtiha okunarak, rükû ve secdelere varılır, sonra “Allahuekber” denilerek dördüncü rekât için ayağa kalkılır, yine Besmele ile Fâtiha sûresi okunarak rükû ve secdelere gidilir. Bundan sonra oturulur ki, bu son oturuştur. Bunda “tehıyyât” ile “salli ve barik” ve “Rabbenâ âtinâ…” duaları sonuna kadar okunup, iki tarafa selam verilir. Böylece farz da kılınmış olur.

Öğlenin farzında okunacak âyetler, sabah namazında okunacak âyetlerden çoğunlukla az olur. Öğlenin son iki rekât sünneti ise, “bugünkü öğle namazının son sünnetini kılmaya” diye niyet edilip, tam olarak sabah namazının iki rekât sünneti gibi kılınır. Bu son sünneti dört rekât olarak kılmak müstehaptır. Bu takdirde ya her iki rekâtta bir selâm verilir, yahut dört rekâtın sonunda selam verilir. Bu takdirde birinci oturuşta yalnız “Rabbenâ âtinâ…” duası okunmaz, “tehıyyât” ve “salli-barik” duaları okunur, üçüncü rekât için tekbir alınarak ayağa kalkılınca yine “sübhaneke” okunur ve bu son iki rekât da önceki iki rekât gibi kılınır.

Tek başına kılan, öğle namazının gerek sünnetlerinde gerek farzında gizli okur.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN, İslâm İlmihali İkindi namazı nasıl kılınır? İkindi namazı kılınışı…

İkindi namazının dört rekât sünneti, müekked olmayan sünnettir. Her iki rekâtı bağımsız namaz gibidir. Bu yüzden dört rekâtın her iki rekâtlık bölümü sabah namazının iki rekât sünneti gibi kılınır. Önce, “bugünkü ikindi namazının sünnetini kılmaya” diye niyet edilir, Bu namazın ilk iki rekâtı, sabah namazının sünneti gibi kılınarak oturulur. Bu bir son oturuş demektir. Bu yüzden burada “tehıyyât…” ile birlikte “salli- bârik” duaları okunur, yalnız “Rabbenâ âtinâ…” duası okunmaz. Sonra “Allahuekber” diyerek üçüncü rekâta kalkılır. “Sübhaneke” ile “Eûzü- Besmele”den sonra Fâtiha ve bir miktar daha Kur’an okunarak rükû ve secdelere varılır. Bundan sonra tekbir ile dördüncü rekâta kalkılarak, yalnız “Besmele” ile Fâtiha ve bir miktar daha Kur’an okunur. Sonra yine rükû ve secdelere varılır. Bundan sonra oturulur ki, bu da son oturuştur.

Burada “tehıyyat” ile “salli- bârik” ve “Rabbena âtinâ..” duaları sonuna kadar okunarak iki tarafa selâm verilir. İkindi namazının farzının kılınışı: Bu da tam olarak öğle namazının farzı gibi kılınır. Yalnız niyet farklı olur, yani “bugünkü ikindi namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir.

Tek başına namaz kılan kimse, ikindi namazının sünnetini ve farzını, öğle namazı gibi gizli okuyarak kılar.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN, İslâm İlmihali Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kılınışı…

Akşam namazının üç rekât farzı, öğle ve ikindi namazlarının ilk üç rekât farzları gibi kılınır. Şöyle ki: “Bugünkü akşam namazının farzını kılmaya” diye niyet edilip, namaza tekbir ile başlanır. Yukarıda açıklanan şekilde ilk iki rekât kılınarak oturulur. Bu, birinci oturuştur. Bunda yalnız “tehıyyât” okunur. Sonra üçüncü rekâta kalkılarak yalnız “Besmele” ile Fâtiha okunur, sonra “Allahueekber” denilerek rükû ve secdelere varılır. Bundan sonra oturulur ki, bu da son oturuştur. Bunda “tehıyyât” ile “salli-bârik.” ve “Rabbenâ âtinâ..” dualarını okuduktan sonra iki tarafa selâm verilir.

Akşam namazının farzında, vaktin darlığından dolayı kısa sûreler okunnur. Akşam namazının sünnetinin kılınışı: Buna da; “Bugünkü akşam namazının sünnetini kılmaya” diye niyet edilip, tam olarak sabah namazının sünneti gibi kılınır. Bu sünneti altı rekât olarak kılmak ise müstehaptır. Bu takdirde bir, iki veya üç selâmla kılınır. İki rekâtta bir selâm verilirse, her iki rekât sabah namazının sünneti gibi kılınır. Bununla birlikte dört rekâtta bir selam verilip ikindi namazının sünneti gibi de kılınabilir. Bu ziyade dört rekâta veya altı rekâtın tamamına “Evvâbîn Namazı” denir.( 17/25; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, Mısır (t. y) II, 230.)

Tek başına kılan, akşam namazının farzını da sabah namazının farzı gibi açıktan okuyarak kılabilir. Akşam namazını tek başına kılan kimse, cemaatle kılındığını görse, imama uyarak yeniden kılamaz, aksi halde son kılacağı nâfile olur, halbuki üç rekâtlı nâfile namaz yoktur.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN, İslâm İlmihali

YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?

Yatsı Namazı 13 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet ve 3 rekat Vitir olarak kılınır.

Yatsı Namazının 4 Rekat İlk Sünneti

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için Yatsı Namazının dört rekat ilk sünnetini kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke‘yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik dualarını okuruz.

3. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Subhaneke‘yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

4. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Yatsı Namazının 4 Rekat Farzı

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için Yatsı Namazının dört rekat farzını kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke‘yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu okuruz.

3. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

4. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız. Yatsı Namazının 2 Rekat Son Sünneti

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının iki rekat son sünnetini kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke‘yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız. Vitir Namazı 3 Rekat Vacip

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için Vitir namazını kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke‘yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu okuruz.

3. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. “Allahu Ekber” diyerek yeniden Tekbir alırız Kunut dualarını okuruz Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.